Wiosna na grządkach z warzywami.
Wiosna na grządkach z warzywami.
Wiosna to czas aby zabrać się do porządkowania ogródka warzywnego po minionej zimie.
Jeżeli sprzyja pogoda, to pierwsze prace można rozpocząć już w marcu.
Miejsce przeznaczone pod warzywniak należy starannie przekopać i wyrównać, usunąć chwasty, kamienie oraz pozostałości po starych roślinach.
Następnie wyznaczamy ścieżki i grządki, na których będą uprawiane warzywa. Glebę warto zasilić nawozami, najlepiej naturalnymi.
Na przygotowanych grządkach można wysiać nasiona wielu warzyw np.: marchewki, pietruszki, rzodkiewki, sałaty, buraków czy koperku. Wysiewając nasiona pamiętajmy o przestrzeganiu zaleceń zawartych na opakowaniach. Dotyczą one gęstości siewu oraz miejsca uprawy.
Część warzyw, np.: cebulę, por, seler, pomidory czy paprykę, można uprawiać z gotowych sadzonek lub cebul, które kupuje się na stoiskach ogrodniczych. W ogrodzie można uprawiać także zioła.
Uprawa warzyw to nic trudnego. Dzięki pracy w ogrodzie będziemy mogli cieszyć się świeżymi produktami przez całe lato.
Jeżeli nie posiadamy ogródka warzywnego koło domu, możemy spróbować zasiać rośliny w skrzynkach lub doniczkach. Uprawiany w nich szczypiorek, rzodkiewka czy sałata będą nie tylko przysmakiem ale i ozdobą.
Wychowawcy grupy najmłodszej